Συχνά οποιαδήποτε αναφορά στους νέους και την πολιτική, συνεπάγεται την σχέση δύο αντιθετικών πόλων, σαν η ύπαρξη του ενός να καταργεί αυτομάτως τον άλλο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες. Σε μία εποχή, που το κομματικό σύστημα παραπαίει και οι κομματικές νεολαίες έχουν πάρει την κατιούσα, παρουσιάζει ενδιαφέρον, πως δύο Ευβοιώτες με έντονη πολιτική δραστηριότητα αντιλαμβάνονται την υφιστάμενη κατάσταση σε μία πολιτική σκηνή, που φλέγεται.
Η Γεωργία Σίμωση από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Φώτης Λαγός από την Νέα Δημοκρατία μιλούν στο evia365.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαννακοπούλου για φλέγοντα ζητήματα της νεολαίας και όχι μόνο, για την κεντρική πολιτική σκηνή και σχολιάζουν την επικαιρότητα.
WHO IS WHO
Η 35χρονη Γεωργία Σίμωση είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών στον ιδιωτικό τομέα και τον τελευταίο χρόνο στον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας. Είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια και υπεύθυνη του τομέα ισότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού στο τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο 29χρονος Φώτης Λαγός προέρχεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης. Εργάζεται ως project manager σε μία εταιρεία πληροφορικής στην Αθήνα. Είναι πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Εύβοιας.
Αιχμή του δόρατος για πολλά χρόνια το άσυλο. Υπέρ ή κατά; Ελευθερία διάδοσης ιδεών ή χώρος ανομίας;
Γ. Σίμωση: Ο καθένας μπορεί να μιλήσει εμπειρικά. Σπούδασα σε περιφερειακό πανεπιστήμιο. Η εμπειρία μου από την Κρήτη είναι τελείως διαφορετική από τα πανεπιστήμια μεγαλουπόλεων. Υπήρχαν και υπάρχουν φοιτητικές παρατάξεις και κινητοποιήσεις φοιτητών. Δεν έχω εμπειρία ανομίας στο Πανεπιστήμιο μου. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, όμως, σε Νομική και ΑΣΟΕΕ, που έχει να κάνει με ένα ευρύτερο ζήτημα ανομίας στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν ναρκωτικά και το θέμα των Εξαρχείων με μία μαφία που λειτουργεί εκεί και συμπαρασύρει τα πανεπιστήμια. Εμείς στην Κρήτη ζούσαμε σε campus και περιφρουρούσαμε τους χώρους μας. Οι φοιτητές στην Αθήνα, συνήθως, ζουν εκτός πανεπιστημίου. Ας εξετασθεί τι μέτρα μπορούν να πάρουν και σε συνεργασία με Δήμο, αστυνομία και άλλους φορείς. Προσωπικά είμαι υπέρ του ασύλου και ανησυχώ για φαινόμενα που βλέπω σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά συντηρητικό και με ανθρώπους που λειτουργούν επιθετικά ενάντια σε απόψεις που δεν συμφωνούν. Χρειάζεται να είμαστε οχυρωμένοι.
Φ. Λαγός: Έχοντας εμπειρία από την ΑΣΟΕΕ θα συμφωνήσω με τη Γεωργία αλλά θα προσθέσω και το Πολυτεχνείο, που αποτελεί γνωστό ορμητήριο. Η ανομία, η διακίνηση ναρκωτικών και το παραεμπόριο επικρατούν και φτάνουν στο απροχώρητο δημιουργώντας κωλύματα και στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Είμαι υπέρ του να καταργηθεί το άσυλο. Ζούμε σε μία δημοκρατική κοινωνία εν έτει 2018 δεν μπορούμε να μιλάμε για εμπόδιο στην ελεύθερη διάδοση ιδεών. Προπηλακισμοί γίνονται τόσο έξω όσο και μέσα στα Πανεπιστήμια. Πρόσφατα στην ΑΣΟΕΕ σε εκδήλωση της AIESEC είχε κληθεί ως ομιλητής ένα άτομο με ειδικές ικανότητες. Την ώρα που έμπαινε στο Πανεπιστήμιο τον χτύπησαν θεωρώντας, ότι εισάγει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι απαράδεκτο σε τέτοιες περιπτώσεις να μην μπορεί να επέμβει κανείς.
Γ. Σίμωση: Υπάρχει ευθυνοφοβία. Οι Πρυτάνεις και τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να είναι έτοιμα να πάρουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορούμε να καλούμε συνέχεια το κράτος να πει θα μπει ή δε θα μπει το ασθενοφόρο.
Φ. Λαγός: Υπάρχει παράδειγμα που με εντολή πρύτανη μπήκε η αστυνομία για έρευνες στην ΑΣΟΕΕ αδειάζοντας «στέκια» από τσεκούρια, μολότοφ και κράνη με αποτέλεσμα μόλις άνοιξε και πάλι η σχολή να προπηλακίσουν τον Πρύτανη, να το απειλούν με τη ζωή του και να φτάσουν στο σημείο να του χτίσουν το γραφείο. Ναι μεν οι πρυτανικές αρχές πρέπει να δρουν κατά περίπτωση, αλλά έγκειται και το ζήτημα της σωματικής τους ακεραιότητας στη συνέχεια.
Γ. Σίμωση: Φέρουν τεράστια ευθύνη και οι φοιτητικές παρατάξεις. Στο πανεπιστήμιο μου ήμουν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ . Συμμετείχα σε ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη με πολλές τάσεις. Οι αντιπαραθέσεις που είχαμε ήταν πολιτικές αλλά περιφρουρούσαμε τις δράσεις μας. Η Αθήνα είναι μία μεγάλη πόλη με πολλές ιδιαιτερότητες. Άλλαξε η ανθρωπογεωγραφία. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα σε ένα γενικότερο πλαίσιο.
Φ. Λαγός: Θεσπίστηκε σε άλλη εποχή. Δε νομίζω ότι σήμερα θα βγει να πει κάποιος στην πλατεία Συντάγματος να πει την άποψη του και θα προπηλακιστεί. Πιο εύκολα συμβαίνει αυτό εντός των τειχών του Πανεπιστημίου.
Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή η αναδοχή τέκνων από ζευγάρια ίδιου φύλου. Παράλληλα, τα social media γέμισαν φωτογραφίες του Tζέισον Αντιγόνη. Είναι λογικό το 2018 να κατακρίνεται η αναδοχή και η παρουσία εντός του Κοινοβουλίου ενός συμπολίτη μας;
Φ. Λαγός: Κάποια στιγμή χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα σε αναδοχή και υιοθεσία. Η αναδοχή δεν άφορα μόνο τα ομόφυλα ζευγάρια. Χρειάζεται να δούμε και την κοινωνία μας. Αν είναι εκπαιδευμένη και έτοιμη εν γένει να δεχτεί αυτή την κατάσταση, ώστε να μην έχουμε εξάρσεις βίας και bullying. Υπάρχει έξαρση του σχολικού bullying. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε, ότι ένα παιδί ομόφυλης οικογένειας δεν θα δεχθεί bullying. Χρειάζεται να είναι έτοιμη η κοινωνία. Το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν κομμάτι σκοπιμότητας, ώστε η κυβέρνηση να προσελκύσει και να συνταχθεί μαζί της ένα κομμάτι της γκέι κοινότητας. Χρειάζεται να θέσουμε πρώτα επί τάπητος το κοινωνικό αντίκτυπο των ενεργειών και μετά να προχωρήσουμε στην ενέργεια αυτή καθ αυτή.
Γ. Σίμωση: Είμαι στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο του στο σύνολο του αδικήθηκε. Είναι νομοσχέδιο τομή. Στοχευμένα η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ υπήρχαν πολλά θετικά στοιχεία, που στη δημόσια σφαίρα δε συζητήθηκαν όσο έπρεπε. Το θέμα της αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια σε πολλές χώρες της ΕΕ, στην οποία θέλομεν και ανήκομεν, έχει λυθεί. Δεν μπορεί η κοινωνία να κάνει ότι δεν βλέπει. Υπάρχουν και στην Ελλάδα παιδιά με ομόφυλους γονείς. Δεν μπορείς να περιμένεις, πότε η κοινωνία θα είναι έτοιμη. Το 1982 όταν το ΠΑΣΟΚ άλλαξε το αστικό δίκαιο, η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Με τα χρονιά η κοινωνία κατάφερε να το ενσωματώσει. Η υποχρέωση της πολιτείας είναι να ανοίγει το δρόμο. Συμφωνώ με τον Φώτη. Ότι πέρασε ένα νομοσχέδιο δε σημαίνει, ότι δεν πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση και να υπάρξει εκπαίδευση της κοινωνίας.
Σύσσωμες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας κατέκριναν την άνανδρη επίθεση κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η βία έχει εκφάνσεις; Από τη μία το παράδειγμα του Καλαμπόκα, Οννεδίτη που ακόμα καίει τη νεολαία και από την άλλη ο Πρωθυπουργός, που κρατά σιγή ιχθύος για τη Marfin. Νομιμοποιείται η βία τελικά;
Φ.Λαγός: Η βία δεν νομομιποιείται. Είναι κατακριτέα και καταδικαστέα σε όλες τις εκφάνσεις, αν θέλουμε να μιλάμε για μία κοινωμία κανονικότητας. Το παράδειγμα του Καλαμπόκα πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, η οποία και αποφάνθηκε. Σε αντίθεση με τα θύματα της Marfin, που 10 xρόνια μετά κάνουμε ακόμη λόγο για τους γνωστούς αγνώστους και στους κουκουλοφόρους. Το ζήτημα της βίας έχει να κάνει και με την ηθική αυτουργία. Υπάρχουν άνθρωποι, που έπρεπε να βγουν τουλάχιστον μπροστά και να ζητήσουν μία συγνώμη.
Γ. Σίμωση: Η βια ως μορφή έκφρασης είναι κατακριτέα, αλλά η βία έχει διάφορες εκφάνσεις και διακυμάνσεις. Δεν είναι θέμα που μπορείς να το δεις με μία γραμμή. Ένα κομμάτι, που τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί κατά κόρον, είναι ότι η βία προέρχεται από την άκρα αριστερά. Η αστυνομία δεν είχε κάνει λόγο ποτέ για τη βία της ακροδεξιάς, που είναι επί χρόνια υπαρκτή. Για τη Μarfin υπήρξαν άτομα που διώκονταν. ;Oταν έχεις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις με πολύ κόσμο δεν είναι εύκολο να το περιφρουρήσεις όλο αυτό. Από το 2008 με το θάνατο του Γρηγοροόπουλου έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά στις πορείες. Την αριστερά δεν την εξυπηρετεί να υποθάλψει τέτοια περιστατικά. Η αριστερά επιδιώκει τις κινητοποιήσεις. Ήμουν στις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου. Μία μερίδα μπορεί να εκφράστηκε διαφορετικά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολυσυλλεκτικός τότε. Εγώ δεν το άκουσα από τους δικούς μου συντρόφους.
Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας: Είναι το brand name που χρειαζόμαστε, ώστε να αποκτήσουμε εξαγώγιμο προϊόν και να επιτευχθεί η εξωστρέφεια και η τουριστική ανάπτυξη;
Γ. Σιμώση: Δεν είναι τέτοιου είδους θεάματα της αρεσκείας μου. Δεν ενσωματώνει την παράδοση της πόλης. Είναι μια κατασπατάληση πόρων σε λάθος εποχή. Με λίγη φαντασία και πολλές ιδέες μπορείς να κανείς πολλά πράγμα με λιγότερους πόρους και όχι μ ένα ποσό που φτάνει, αν θυμάμαι σωστά, κοντά στο 1,000,000 ευρώ. Ειδικά, σε μια εποχή με πολλά κοινωνικά προβλήματα. Δεν λέω ότι δεν θα έπρεπε να γίνει μία προσπάθεια προβολής της πόλης, αλλά σε ένα άλλο πλαίσιο από αυτό που έχει επιλέξει η νυν δημοτική αρχή.
Φ. Λαγός: Η Εύβοια είναι ένα νησί πανέμορφο με πολλά να αναδείξει. Κάτι που θα έπρεπε να το κάνουν συλλογικά Δήμοι και Περιφέρεια. Το Θαλασσινό Καρναβάλι είναι ένα brand name, που γεμίζει την πόλη με τουρίστες αλλά στον αντίποδα πρέπει να δούμε, αν υπάρχουν οι υποδομές και αν μπορούμε να τους κρατήσουμε και μετά το Καρναβάλι. Χρειάζεται να δούμε τα μέσα και τον τρόπο που πρέπει να γίνεται το Καρναβάλι. Χρειάζεται μία επιτροπή, που πρέπει να ελέγχει καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τη διαφάνεια και την κατασπατάληση πόρων. Σίγουρα είναι brand , που φέρνει κόσμο αλλά δεν μπορεί να σταθεί μόνο του. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα συγκεντρωτικά στο νησί ως προς την εξωστρέφεια και την προβολή του.
Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα του μέλλοντος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Από τη μία η πρόταση Πανούση για ίδρυση Δελφικού Πανεπιστημίου και από την άλλη η πρόταση του ΕΚΠΑ. Ποια θεωρείτε αποδοτικότερη για την τοπική κοινωνία;
Γ. Σίμωση: Ανήκοντας στο κυβερνών κόμμα δεν θα μπορούσα να πω κάτι διαφορετικό. Αλλά και αντικειμενικά η πρόταση του ΕΚΠΑ είναι μια πρόταση στα πλαίσια της προσπάθειας αναβάθμισης των ΤΕΙ , όπως και με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μία συγχώνευση του ΤΕΙ Στερεάς χωρίς αλλαγή των κτιριακών με νέες ειδικότητες και αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σαφέστατα θα πρέπει να αναμειχθούν και οι τοπικοί φορείς στη συζήτηση. Ευελπιστούμε να καταλήξει η πρόταση με το ΕΚΠΑ. Και να δούμε και πως θα λειτουργήσει το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με την τοπική οικονομία.
Φ. Λαγός: Η Στερεά Ελλάδα είναι αδικημένη όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο τραπέζι έχουμε δύο προτάσεις, Το που εν τέλει θα καταλήξουμε έχει να κάνει με την αναβάθμιση. Πρέπει να μπει επί τάπητος μία σοβαρή διαβούλευση και με τους τοπικούς φορείς, ώστε η πρόταση που θα καταλήξουμε να είναι η πιο συμφέρουσα τόσο για τους φοιτητές όσο και για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αυτό είναι το καίριο. Ας μη ξεχνάμε, ότι η Στερεά Ελλάδα είναι η μοναδική Περιφέρεια χωρίς ΑΕΙ.
Bras de fer εφ όλης της ύλης μεταξύ μέλους της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Εύβοιας
Η Γεωργία Σίμωση και ο Φώτης Λαγός μιλούν στο evia365.gr για την ανεργία στην Εύβοια και τις προοπτικές καταπολέμης της
Gepostet von evia365.gr am Freitag, 15. Juni 2018
Bras de fer εφ όλης της ύλης μεταξύ μέλους της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Εύβοιας
Η Γεωργία Σίμωση και ο Φώτης Λαγός μιλούν στο evia365.gr για τις παθογένειες της Εύβοιας και τα περιθώρεια βελτίωσης
Gepostet von evia365.gr am Freitag, 15. Juni 2018
Bras de fer εφ όλης της ύλης μεταξύ μέλους της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Εύβοιας
Η Γεωργία Σίμωση και ο Φώτης Λαγός μιλούν στο evia365.gr για τις ακρότητες δεξιών και αριστερών.
Gepostet von evia365.gr am Freitag, 15. Juni 2018
Φωτογραφίες: Rita Elef Photografy
Facebook: Rita Elef