Τουλάχιστον 1.600 θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις που προκαλούνται 5 ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια.
Θλιβερή ελληνική πρωτιά.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση αντιβιοτικών την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, την ιδιαίτερη προσοχή του ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από το υπ. Υγείας για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων σχετικά με την κατάχρηση-υπερκατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων στη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, καθώς ανεβάζει στα ύψη τα ποσοστά ανθεκτικότητας των μικροβίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι γεγονός για τη θλιβερή πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που κατέχει η χώρα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις επανειλλημμένες εκκλήσεις του ΙΣΑ στην εκάστωτε ηγεσία του υπ. Υγείας, υπερτονίζοντας την επιτακτική ανάγκη ανάληψης αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.
«Το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά», υποστηρίζουν οι γιατροί.
Ο ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να διασφαλιστεί ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, με ένα «αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο», σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Γιώργου Πατούλη, χωρίς ωστόσο να εισακούεται και στρέφει τη λύση του προβλήματος στην ανάγκη συντονισμένης εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών.
Μάλιστα ο ΙΣΑ έχει κάνει για το σοβαρό αυτό θέμα και αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ
Επιστολή προς τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό, για το ίδιο ακριβώς θέμα, έστειλε και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, με την οποία επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή και καλώντας τον να αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες προς τους συναδέλφους του, υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ανάλογη απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή κτηνιάτρου τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην ιχθυοκαλλιέργεια
Στην επιστολή, που δημοσίευσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρόζενμπεργκ απευθύνει έκκληση στον υπουργό να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας. Όπως υπογραμμίζει, «η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απασχολεί κατά προτεραιότητα τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».
Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, 5/11/2018), τουλάχιστον 1.600 θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από 5, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια. Σύμφωνα, δε, με πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000) έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος.
“Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τη συμβολή των Δωρητών Οργανισμών στη σημαντική συλλογική προσπάθεια, που καταβάλλεται παγκοσμίως για την καταπολέμηση της μάστιγας της μικροβιακής αντοχής. Η ελληνική πολιτεία όμως μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την κοινή προσπάθεια με τον περιορισμό σε εθνικό επίπεδο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών”, σημείωσε ο κ. Ροζεμπερκ
ΠΑΝΙΚ.