Το σχέδιο του για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, παρουσίασε την Τρίτη το πρωί στους εκπρόσωπους της Αυτοδιοίκησης, ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο της 4ηςσυνεδρίασης της ΠΕΔ.
Κατά κοινή ομολογία, το μοντέλο της υπό εκπόνηση μελέτης, που παρουσίασε ο καθηγητής θεωρείται εξαιρετικά σύγχρονο και καινοτόμο. Μάλιστα, ο κ. Πανούσης στην αρχή της εισήγησης του τόνισε πως αν θέλεις να ιδρύσεις πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι με τις προκλήσεις του 2050.
Ο κ. Πανούσης πρότεινε τη δημιουργία 3 σχολών με 2 τμήματα, ενώ παράλληλα θα συνοδεύονται από summer schools, Kέντρα και Ινστιτούτα.
To σχέδιο περιλαμβάνει την ίδρυση σχολής Γεωπολιτικής με δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα θα σχετίζεται με τον Πολιτισμό της Διασποράς ενώ το δεύτερο με την Ιστορία του Πολέμου. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός και καθηγητής τόνισε πως η ίδρυση ανάλογης σχολής έγκειται στην γεωγραφική θέση και ιστορία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ταυτόχρονα, η σχολή θα συνοδεύεται και από Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ειρήνης.
Η δεύτερη σχολή θα είναι Κοινωνικών Επιστημών με ένα τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής και ένα τμήμα Κοινωνικής Οικονομίας. Ειδικότερα, ο κ. Πανούσης διευκρίνισε ότι το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς δεν είναι παροδικό και θα απασχολήσει την κοινωνία για αρκετές δεκαετίες. Στόχος είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και την παράλληλη ομαλή εγκατάσταση και εναρμόνιση στις χώρες υποδοχής.
Η τρίτη σχολή θα σχετίζεται με τις Τουριστικές Σπουδές και Ανάπτυξη με ένα τμήμα Τουριστικής Πολιτικής και ακόμη ένα τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών και Ναυτικών Σπουδών.
Ο καθηγητής επισήμανε πως θα ήθελε και την αξιοποίηση του Ινστιτούτου των Δελφών έχοντας ως επίκεντρο της Δελφικές σπουδές και Αμφικτυονίες.
Το βασικό μοντέλο, αν και βρίσκεται υπό σχεδιασμό, περιλαμβάνει και τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, τα οποία εντάσσονται και μετεξελίσσονται εντός των τειχών του νέου και σύγχρονου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ιδιαίτερη, μνεία έγινε και στην μεταλλευτική τεχνογνωσία που δύναται να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια του Πανεπιστημίου.
Τέλος, ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι η τελική πρόταση θα αναδιαμορφωθεί από τις δύο ομάδες εργασίας που θα συγκροτηθούν, η μία με ευθύνη της ΠΕΔ με ανθρώπους που θα υποδείξουν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και η δεύτερη με αναγνωρισμένους επιστήμονες που κατ΄ ουσία θα πιστοποιήσουν την ορθότητα και την πληρότητα της πρότασης.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα καινοτόμο ίδρυμα σύγχρονων προδιαγραφών με σχολές και τμήματα που δεν υπάρχουν στο σημερινό πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας και περιλαμβάνει Σχολές και Τμήματα που συνδυάζουν την ιστορία και την εν γένει φυσιογνωμία του τόπου