Συνηθίσαμε χάριν συντομίας να μιλάμε για την πεζοδρόμηση της Αβάντων, στην πραγματικότητα όμως αφορά ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρομήσεων , που απλώνεται στο κέντρο της πόλης .
Μια ενότητα, που εκτός από την Αβάντων περιλαμβάνει τις οδούς: Ερμού, Κριεζώτου (Παπαναστασίου έως Συγγρού), Σαλονικιού, Παπαδημητρίου, Φίλωνος, Β. Βαρατάση (Αγ. Νικόλαος), Καρύδα, Χαλκιδικής, Κάτω Πύλης, Οσίου Νίκωνος. Ακολούθως προχωρήσαμε στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Δικαστικού Μεγάρου και την βιοκλιματική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης με την ανακατασκευή του πεζοδρόμου της Καραμουρτζούνη (Δικ. Μέγαρο) και την ανάπλαση και δενδροφύτευση των οδών Κριεζώτου(Συγγρού-Φαρμακίδου), Συγγρού, Φαρμακίδου (Μέγαρο Κότσικα) και Καραμουρτζούνη (ΕΛΤΑ), καθώς και στην δημιουργία αστικής πλατείας στο παρακείμενο πρώην δημοτικό πάρκινγκ. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση, μεγάλης κλίμακας, που μετέβαλλε την εικόνα της πόλης, με τέσσερα(4) διαδοχικά και πλήρως αλληλένδετα τεχνικά έργα.
Σήμερα έξι (6) χρόνια σχεδόν μετά την έναρξη της πεζοδρόμησης στο πρώτο τμήμα της οδού Αβάντων (μέχρι την οδό Αντωνίου) μπορούμε να εξάγουμε με ασφάλεια τα κάτωθι συμπεράσματα, ως προς τα οφέλη που αποκόμισε η πόλη:
- Αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με τη δημιουργία κοινόχρηστων δημοσίων χώρων που λειτουργούν ως χώροι περιπάτου ,πολλαπλών δραστηριοτήτων και αναψυχής.
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής και του μικροκλίματος στον πυρήνα του πυκνοδομημένου πολεοδομικού ιστού.
- Αναζωογόνηση και τόνωση της αγοραστικής κίνησης του εμπορικού κέντρου.
Κυρίως όμως, με τον ενιαιοποιημένο αυτό υπαίθριο δημόσιο χώρο συνδέθηκε το εμπορικό κέντρο της πόλης με το παραλιακό της μέτωπο, που μέχρι τότε μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών της. Έτσι η Χαλκίδα απέκτησε μία δεύτερη περιπατητική ενότητα, με σκοπό να προσελκύσει τους επισκέπτες και να τους κατευθύνει στην ΄΄ενδοχώρα΄΄ της πόλης, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική της δραστηριότητα.
Παράλληλα ενισχύθηκε η ταυτότητα και η φυσιογνωμία της πόλης , καθώς με την πεζοδρόμηση αναδείχθηκαν εμβληματικά κτίσματα ,χαρακτηριστικά του κτιριακού αποθέματος της Χαλκίδας, όπως τα κτίρια του δικαστικού μεγάρου , της πρώην εμπορικής (public),της πρώην Πειραιώς(Κριεζώτου και Συγγρού), της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης( Σακελλαράκη) ,του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και συνολικά τα νεοκλασικά διατηρητέα που βρίσκονται στο πλακόστρωτο της Κριεζώτου κ.α.
Αντίθετα όλα αυτά τα χρόνια δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για αύξηση της εγκληματικότητας και επιδείνωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.
Συνεπεία των ανωτέρω και παρά το σφοδρό κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα έργα των πεζοδρομήσεων, φρονώ ότι το πείραμα πέτυχε και πρέπει να συνεχιστεί!
Χαλκίδα 4-6-2018
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΕΜΠΙΛΗΣ