Συγκλονισμένη η χώρα παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης την ανείπωτη τραγωδία του Αιγαίου και την πτώση του mirage 2000-5 και το θάνατο το Ήρωα Σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου.
Μία τραγωδία, που συνοδεύτηκε από σειρά ερωτηματικών για τα αίτια της αλλά και δακρύβρεχτων αναρτήσεων σε social media από πολιτικούς και όχι μόνο για το χαμό ενός ακόμη ήρωα, που έπεσε για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Το ερώτημα, όμως, που γεννάται στα χείλη κάθε Έλληνα, που τιμά καθημερινά και ευχαριστεί τους ιπτάμενους αετούς μας, κοιτώντας τον γαλανόλευκο ουρανό είναι ένα «Η πολιτεία, το κράτος, οι δακρυσμένοι πολιτικοί τι κάνουν και πώς τιμούν τους περίπου 1.400 ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορία;»
Άκαιρο, ίσως και τετριμμένο να μιλάμε για παροχές, λίγες ώρες μετά το χαμό ενός ήρωα. Ο ήρωας, όμως αυτός, για 12 χρόνια δεν υπολόγιζε τη ζωή του, τη σωματική του ακεραιότητα, βάζοντας πάνω απ όλα τη γαλανόλευκη, για την οποία και έπεσε με αυταπάρνηση. Ο άτυχος σμηναγός αφήνει πίσω του μία οικογένεια και δύο παιδιά, που θα μεγαλώσουν περήφανα ύπο το αφήγημα του ήρωα πατέρα, που θυσιάστηκε για τη σημαία και αυτή η σημαία θα τους δοθεί εις ανάμνηση του. Και αν ο απλός λαός τον τιμά, η πολιτεία με ποιον τρόπο στέκεται στο πλάι των φρουρών της;
Πολλοί από εμάς σχολιάζουν τις μισθολογικές «συγκλίσεις» μεταξύ των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, συγκριτικά με τις αποδοχές των κομματικών συμβούλων ή των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία, οι οποίοι έχουν ένα πολύ πιο χαλαρό καθεστώς εργασίας.
Πόσα χρήματα εισπράττει αλήθεια ένας ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας; Ο ανθυποσμηναγός έχει μισθό περίπου 1.100 ευρώ το μήνα. Επιπλέον κάθε εξάμηνο εισπράττει πτητικό επίδομα από 4.000-7.000 ευρώ, αναλόγως των ωρών πτήσεων, οι οποίες μηνιαίως δεν είναι ποτέ λιγότερες από 30. Μέσες-άκρες δηλαδή ο μηνιαίος μισθός του δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.
Ο βασικός μισθός ενός ιπτάμενου με 14 χρόνια υπηρεσίας ανέρχεται περίπου στα 1.350 ευρώ, ποσό στο οποίο αθροίζεται το πτητικό επίδομα, αναλόγως των ωρών πτήσεων.
Συνολικά, οι ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας δεν ξεπερνούν τα 1.400 άτομα. Οι πιλότοι στις πολεμικές μοίρες, όσοι δηλαδή είναι… full επιχειρησιακοί, είναι περίπου 500.
Τα ωράρια και οι υπηρεσίες τους είναι… τρελές, με βάση τα δεδομένα ενός κρατικού υπαλλήλου, αφού μπορεί να βρίσκονται σε readiness στη μοίρα όλο το 24ωρο.
Παράλληλα, η μέριμνα ίσως είναι κάτι περισσότερο από ελλιπής για την οικογένεια, τη γυναίκα και τα παιδιά των Ικάρων μας. Τους λένε αετούς του Αιγαίου, παλικάρια που αγαπάνε την πατρίδα, που δεν λογαριάζουν μάνες, αδέλφια, γυναίκες, αρκεί να βγάλουν τον «μαύρο» (έτσι λένε τον Τούρκο εισβολέα) από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Τελικά, όμως, πόσο αξίζει η ζωή ενός Έλληνα πιλότου; Όσο και ο στίχος του Κ.Π. Καβάφη «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες», ανεκτίμητη.