Στη Λάρκο βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Φθιώτιδας και Εύβοιας Ευθύμιο Καραΐσκο και Φάνη Σπανό αντίστοιχα, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας.
Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος και οι Δήμαρχοι Λοκρών Νίκος Λιόλιος και Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας.
Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της εταιρείας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τόνισε τα εξής:
«Έχουμε δώσει πολλές μάχες για τη ΛΑΡΚΟ. Το κάνουμε άλλη μια φορά. Όμως το φως που βλέπουμε πλέον στο βάθος του τούνελ είναι το τρένο το οποίο έρχεται να μας πλακώσει» και πρόσθεσε «Δεν μπορεί να εξηγηθεί η σημερινή στάση και συμπεριφορά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να εξηγηθεί πως κωφεύει στις κραυγές αγωνίας που όλοι μας απευθύνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι επειδή θέλει να σπρώξει το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Θέλει να το πάει μετά τις εκλογές; Να περάσει την καυτή πατάτα στα χέρια κάποιου άλλους Γι’ αυτό καταφεύγει σε ημίμετρα, σε αποσπασματικές ενέργειες, σε προχειρότητες ή είναι επειδή υπάρχει κρυφή ατζέντα η οποία θέλει τη ΛΑΡΚΟ να οδηγηθεί στην καταστροφή;»
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Η ΛΑΡΚΟ που είναι μια από τις επτά εταιρείες παγκοσμίως που παράγουν σιδηρονικέλιο και ανήκουν σε ένα παγκόσμιο ολιγοπώλιο, κατάφερε να είναι προβληματική εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια.
Είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στη ΔΕΗ με χρέη που φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 285 εκ. ευρώ και κινδυνεύει μέρα με τη μέρα η ΔΕΗ να της κόψει το ρεύμα.
Κάθε φορά που συμφωνεί η ΛΑΡΚΟ μια ρύθμιση, αμέσως την αθετεί και την χάνει, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύει να βυθιστεί στο σκοτάδι η εταιρεία, αλλά να συμπαρασύρει μαζί της στο Χάος και τη ΔΕΗ, λόγω του τεράστιου χρέους της προς την εταιρεία.
Επίσης υποχρεούται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος άλλα 136 εκ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που της δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Όλα αυτά τα ποσά και πολλά άλλα χρέη προς τρίτους, η εταιρεία αδυνατεί να τα αποπληρώσει. Πως τα κατάφερε μια εταιρεία που δεν έχει αντίπαλο στην Ελληνική αγορά και ελάχιστους παίχτες στην παγκόσμια κοινότητα να φτάσει σε αυτό το χάλι, το γνωρίζουν μόνο όσοι τη διοίκησαν και θα έπρεπε να μας το εξηγήσουν κάποια στιγμή.
Τώρα λοιπόν, ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Να φορτωθεί το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, όλο αυτό το χρέος, όπως έγινε και με τις τράπεζες με την ανακαιφαλαιοποίησή τους;
Να πουληθεί χωρίς να αναλάβει κανείς τα χρέη της; Ας μας πουν όλοι όσοι ζητούν λύση, τι προτείνουν από τη μεριά τους. Φυσικά κανείς δεν θέλει να μείνουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στο δρόμο. Ούτε να κλείσει ένας τέτοιος κολοσσός. Αλλά δεν μας λέει κανείς τι πρέπει να γίνει. Να κάνει κι άλλη ρύθμιση η ΔΕΗ; Να κάνει, κανείς δεν λέει όχι. Μα θα την τηρήσει η εταιρεία ή θα την αθετήσει κι αυτή, όπως αθέτησε όλες τις προηγούμενες, με αποτέλεσμα να κερδίζει απλά χρόνο και να διογκώνει αλματωδώς το ήδη τεράστιο χρέος της.
Η εταιρεία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο που δεν μπορεί να βγει από αυτόν, όπως όλα δείχνουν.
Το να γίνεται η εταιρεία αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν έχει κανένα νόημα. Ας καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι να μιλήσουν ρεαλιστικά και να δουν αν τελικά υπάρχει λύση ή όχι.
Κρικόρ Τσακιτζιάν