Από την 1η Ιανουαρίου η πλαστική σακούλα θα κοστίζει 0,09 λεπτά, υπερδιπλάσια αύξηση από την τιμή των 0,04 λεπτών, που στόχο έχει τη μείωση της κατανάλωσης και την χρήση σιγά-σιγά διαφορετικών υλικών για τη μεταφορά των οικιακών μας προϊόντων.
Ήδη από το 2018, με την καθιέρωση της τιμής πώλησης της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα, σημειώθηκε μείωση της χρήσης της κατά 85%, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την πώληση της πλαστικής σακούλας υπήρξε όφελος 7,7 εκ. ευρώ, ποσό που δεν θα μπει στα κρατικά ταμεία, αφού δεν πρόκειται για κάποιο φόρο, αλλά θα επιστραφεί στους πολίτες μέσω δράσεων που θα ετοιμάσει το αρμόδιο υπουργείο.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει μέχρι το 2025 η Ελλάδα να φτάσει ανά κάτοικο να χρησιμοποιεί 40 σακούλες ετησίως. Να σημειωθεί πως φέτος με τη δραστική μείωση της χρήσης της έφτασε σε ποσοστό το 85%. Φτάσαμε να χρησιμοποιούμε ανά κάτοικο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός κ. Φάμελος, 600 – 650 σακούλες. Γεγονός που σημαίνει πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε έως ότου φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η Ευρώπη είναι η δεύτερη περιοχή, σε κατανάλωση πλαστικής σακούλας στον κόσμο, μετά την Κίνα.
Κάθε χρόνο η γηραιά ήπειρος ρυπαίνει τη Μεσόγειο με περίπου 500 εκατομμύρια τόνους πλαστικά απορρίμματα μιας χρήσης.
Τα δέκα πιο ρυπογόνα απορρίμματα που βρίσκουμε στις θάλασσες της Μεσογείου είναι: πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, δοχεία φαγητού, καλαμάκια, μπατονέτες, σακούλες μεταφοράς, μπαλόνια. Αυτά τα απορρίμματα αποτελούν το 43% των σκουπιδιών.
Οι χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τη Μεσόγειο είναι η Τουρκία και η Ισπανία και κατά δεύτερο λόγο η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα παρήγαγε για το 2018, 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικά απορρίμματα.
Τα υλικά που βρίσκονται στη θάλασσα της Μεσογείου είναι:
43% – 51% πλαστικό
13% χαρτί και
7% – 12% αλουμίνιο
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία, η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2020 να ανακυκλώνει το 65% των πλαστικών της.
Σήμερα, μόλις και μετά βίας φτάνει στην ανακύκλωση το 20% των πλαστικών. Τα υπόλοιπα καταλήγουν σε χωματερές ή στις θάλασσες και τις ακτές.
Η τιμή της σακούλας στην Ελλάδα από 1 Ιανουαρίου 2019 αυξήθηκε από 0,04 λεπτά του ευρώ που ήταν στα 0,09 λεπτά.
Ας δούμε την τιμή της πλαστικής σακούλας σε άλλες χώρες:
Βουλγαρία 0,05 λεπτά
Ολλανδία 0,25
Πολωνία 0,30
Ιρλανδία 0,36
Αγγλία 0,10
Πορτογαλία 0,10
Ισπανία 0,05 η μικρή και 0,15 η κανονική σακούλα
Κρικόρ Τσακιτζιάν